Skip to content
logo-ontroerwoud_vert

voorbereiding

ONTROERPREVIEW

door John Prop

Vanmiddag togen we naar Rijnsburg – een vlek op de Zuidhollandse bible belt – voor een soort van preview van Wim Vonk’s Ontroerwoud in het enorme atelier dat Wim deelt met zijn vrouw Marja. Zo’n tien, twaalf genodigden waren aanwezig om de installatie te bekijken alvorens die wordt ontmanteld, ingepakt en verscheept naar het CBK. Wim deed lichtjes aan en zette machientjes in werking, vogelgeluiden klonken uit een aftandse stereoset: het Ontroerwoud kwam tot leven. Ter verhoging van de feestvreugde verscheen het markante New Yorkse muzikantenkoppel Thoth en Lila’Angelique oftewel Tribal Baroque ten tonele.

We zagen dit virtuoze duo al eerder optreden in Wims installatie, maar dit keer namen zij het werk nóg nadrukkelijker als uitgangspunt voor hun performance. Ze improviseerden op basis van de Ontroerwoud-ritmes, zingend – operatesk, van hoog en ijl tot diep en bulderend – en vioolspelend, intussen elkaar achterna zittend door deurtjes en over tafels. De set eindigde na twintig steeds intensere minuten met een zéér heftig stampvoeten. We keken om ons heen en zagen enkel blije gezichten. Dat belooft alvast een heleboel voor straks in het CBK!

De samenwerking tussen Wim Vonk en Tribal Baroque stamt uit 2010, tijdens de expositie Openbare werken in Ruigoord waar Wim vonk de ‘speciale gast’ was en exposeerde in de Grote Schuur. Vanaf die tijd zijn er regelmatig optredens geweest in het atelier. De filmpjes rechts zijn daarvan de weerslag.

    foto's: Jan Theun van Rees
    onewallaway.com/